Klíčem k hubnutí je být v kalorickém deficitu. To znamená že přijmete méně kalorií, než vydáte. Zdá se to být jednoduché, ale mnohdy není. Navíc, počítání kalorického deficitu není to jediné, na co byste se měli při hubnutí soustředit. Důležitá je pro vás také celková skladba jídelníčku. Potraviny by měli mít nejenom nízkou kalorickou hodnotu, ale také by měly být zdravé, plné vitamínů, minerálů a látek, které jsou prospěšné pro vaše tělo.
Jaké potraviny je tedy vhodné zařadit do hubnoucího jídelníčku?
Zelenina
Ať už se jedná o jakoukoliv zeleninu, určitě ji zařaďte do svého hubnoucího jídelníčku. Zelenina má obecně nízkou kalorickou hodnotu, což přesně potřebujete. Navíc obsahuje vysoký obsah vlákniny, což zajistí, že vám dodá zelenina pocit sytosti, aniž byste zkonzumovali příliš kalorií. Vláknina navíc podporuje vaše trávení.
Ovoce
Po zelenině je tu samozřejmě i ovoce, které je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Mezi ovoce vhodné k hubnutí můžeme řadit bobulovité ovoce, citrusy, hrušky nebo jablka. Sladká chuť ovoce vám navíc pomůže ovládnout vaše chutě na sladké.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou při hubnutí alfou a omegou. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou kuřecí maso, krůtí maso, ryby, mořské plody, vejce, mléčné výrobky a luštěniny. Pokud máte dostatek bílkovin, zrychlíte tím svůj metabolismus a budete se déle cítit sytí. Navíc, v mnoha zdrojích bílkoviny najdete kolagen. Podívejte se, na roli kolagenu pro snížení váhy https://www.orcacollagen.cz/blog/kolagen-pro-snizeni-vahy/.
Fermentované potraviny
Potraviny, které mají za sebou určitý proces fermentace jako jsou jogurty, kefír, podmáslí, kysané zelí, kimchi nebo kombucha, jsou skvělé nejen pro naši střevní mikroflóru, ale také pro celkové efektivní trávení a hubnutí. Tyto potraviny jsou totiž zdrojem probiotik, které mají na trávení úžasný vliv. Rozhodně i tyto potraviny zařaďte do vašeho jídelníčku.